Har du tappat kontakten med din kropp?

Våra kära kroppar, dessa fantastiska varelser som gör allt de kan för att få oss att lyssna på dem och förstå vad vi behöver för att må bra och njuta av livet här och nu. Trots alla bedömningar vi lägger på våra kroppar varje dag och så många gånger vi inte lyssnar på den utan bara kör över den om och om igen utan att förstå dessa signaler. Våra kroppar är helt otroliga, de klarar av så mycket mer än vad vi kanske tror och kan förändra saker vi inte trodde var möjligt att förändra, men vi behöver lära känna vår kropps signaler och vår kropps egna språk vilket är helt unikt för var och en av oss.

När pratade du med din kropp senast? När ställde du frågor till den om vad den behöver för att må bra och frodas?

Vår kropp vet precis vad vi behöver men någonstans på vägen tappade vi kontakten med varandra. Det är så lätt att leta efter ett svar, den ”rätta” vägen, det ” rätta” valet bara vi hittar svaret och gör rätt val så behöver vi inte leta längre då kan vi gå in i vår autopilot igen och trampa på i gamla hjulspår och så undrar vi varför vi är så trötta, håglösa, varför det gör så ont överallt, varför allt känns så motigt och jobbigt.

När slutade vi vara nyfikna på livet? När slutade vi ”leka” och ha kul och upptäcka nya saker i livet?  När slutade vi leva och ta vara på livet som det är här och nu? När slutade vi ställa frågor om allt som rör vår kropp och söka efter mer medvetenhet i stället för svar? En fråga förstärker, ett svar begränsar… Det som funkar för mig och min kropp behöver inte alls vara det som funkar för din kropp och vice versa.

Så hur kan man börja hitta hem till sig själv och börja förstå sin kropp och dess signaler?

  • Testa att starta varje morgon med att lägga händerna på kroppen, själv brukar jag antingen lägga en hand på bröstet och en hand på magen eller båda händerna på mitt ansikte och tacka kroppen för att den finns där för mig, trots att jag ibland lägger bedömningar på den, trots att jag inte alltid förstår dessa signaler och så ber jag den att visa mig vad den behöver på ett mjukt och behagligt sätt.

 

  • Börja ställa frågor om allt som rör din kropp, från vad du stoppar i den, dvs vad du äter och vad du dricker, till vad för kläder du tar på dig, hur känns kläderna på kroppen? Hur känner jag mig när jag rör mig i dessa kläder?

 

  • Vår kropp älskar att röra på sig, men hur ska vi veta vilken typ av rörelse vi mår bra av om vi inte frågar vår kropp? Den kanske inte alls vill göra det vi tycker den ska göra eller måste göra enligt vad vi bestämt är rätt eller fel val.

 

När vi känner oss trötta eller har huvudvärk och tror att vi behöver vila men det blir inte bättre kanske det i stället var så att kroppen behövde en promenad, en löptur, eller kanske simma eller dansa? Och de gångerna när vi tror att det enda sättet att få lugn i kroppen är att röra på oss så kanske den helt enkelt bara vill ligga ner och slappna av.

Så ta ett djupt andetag, ställ en fråga och stanna upp,  leta inte efter svar utan se om du kan lyssna in känslan i kroppen, känns det lätt eller tungt?

 

Om det känns lätt är det sant för dig och din kropp, om det känns tungt är det inte sant för dig och din kropp.

 

Övning ger färdighet, var inte hård mot dig själv om det inte riktigt blir som du tänkt dig de första gångerna. Detta är början på ett nytt samspel med din kropp, något vi egentligen är födda med men som vi tappat på vägen när vi växt upp. Lär känna din kropp och dess signaler, våga ställa frågor, våga lyssna inåt och göra val för dig och din kropp. Öppna upp din nyfikenhet, våga göra ”fel” och var snäll mot dig själv och din fantastiska kropp.

Med Kärlek och värme

Mia

by Mia

Top