MIANDI

Blogg

TIME TO FEEL GOOD!

by Mia Mia Inga kommentarer

Lär känna din kropp och dess signaler.

Skulle du vilja minska din stress och öka din kroppsmedvetenhet? Har du ofta huvudvärk och sover dåligt om natten?

Jag tror att svaret på detta är ett stort ruggande JA för en hel del. Vem vill inte ha lugn och ro i kropp och sinne och slippa känna hur stressen flåsar i nacken och den ständiga oron som gnager inuti benmärgen? Vem har inte ofta huvudvärk och sover dåligt om natten? Är det inte liksom så livet är?

Även om många av oss egentligen vet, innerst inne att vi skulle behöva (eller vill) förändra vår situation så kan det ändå vara svårt att ta det där steget över tröskeln, våga välja något utanför vår komfortzon. Eller kanske livspusslet känns övermäktigt och det blir liksom tilt i hjärnkontoret när du försöker tänka på i vilken ände du ska börja, hur ska du göra och går det ens att förändra?

Helst av allt kanske du bara skulle vilja dra täcket över huvudet, somna om och när du vaknar igen är alla hinder och problem som bortblåsta och livet bara leker, ingen stress, ingen oro, ingen huvudvärk, ingen smärta.

Detta kanske låter lite överdrivet för vissa, men för en hel del, är det så här vardagen kan kännas. Jag vet av egen erfarenhet, jag vet utifrån många av mina egna klienter som jag coachat och flertalet yogisar som kommer på mina yogaklasser. Och tittar man på hur det ser ut i samhället i stort så vittnar det om rejäl ökning i den psykiska ohälsan, vi sover sämre och sämre och stressen ökar mer och mer och våra kroppar gör mer och mer ont.

Så många som kommer till mig och önskar de hade mer energi, de känner sig så trötta och slitna och skulle bara vilja trycka på pausknappen för att få tid att landa.

Ja ibland behöver vi trycka på pausknappen för att landa, om inte kroppen hinner trycka på den först, då har vi inget val…. Den slår undan benen på oss, men inte för att den är elak på något sätt, nej vår kropp vill oss alltid väl men vi lyssnar inte på den, vi hör inte när den viskar, vi hör knappt när den skriker.

Vår kropp pratar med oss hela tiden men ofta förstår vi inte dess signaler förrän det kanske är för sent. Vi har tappat vår närvaro, vår medvetenhet och vår kommunikation med vår kropp.  Vi lägger inte längre märke till när vi får smekningen på kinden, när kroppen på ett mjukt sätt försöker säga till oss att vi kanske inte är på rätt spår, att vi behöver ta höger här i stället för vänster.  Vi har checkat ut från kroppen för så länge sedan så vi kanske behöver ett ”helt hus som rasar över oss” för att vi ska stanna upp och förstå. Och även när huset rasar över oss, kan vi ändå inte riktigt förstå vad det var som hände. Alla signaler fanns där men vi såg dem inte, vi lyssnade inte, vi förstod dem inte.

Kära läsare, om du känner igen dig på något sätt i detta, lova mig att inte döma dig själv, var inte arg på dig själv, klanka inte ner på dig och din kropp. Jag vet det är inte lätt, jag vet det är så mycket lättare att bli arg och besviken på sig själv, känna sig misslyckad, dålig och värdelös. Det hjälper tyvärr inget alls, det leder oss i stället ännu djupare ner i avgrunden.

 

Frågan är, när du talar illa om dig själv, hur känns det då i kroppen och i sinnet? Blir du lätt och glad eller blir du tung och nedstämd?

Jag gissar på att du blir tung och nedstämd, dvs det är inte sant för dig, du är inte värdelös, du är inte misslyckad eller dålig. Du har gjort det bästa du kunnat med de verktyg du haft tillgängliga för stunden och du har gjort de val du trodde var de bästa för dig just då, efter dina förutsättningar, efter vad du lärt dig från din omgivning och utifrån de hinder och motstånd som låg framför dig just då.

Tänk om detta var precis vad som behövde ske för att du skulle ge dig själv möjlighet att öppna upp för något nytt att komma in i ditt liv, den förändring du medvetet eller omedvetet frågat efter som nu dök upp på ett helt annat sätt än du tänkt dig?

Kroppen pratar med oss hela tiden, ger oss signaler, ger oss information och försöker guida oss genom livet, men om vi inte förstår just vår kropps signaler, hur ska vi då veta vilka val vi ska göra som passar oss och vår kropp? Hur ska vi veta vad vi mår bra av och vad vi behöver när vi inte är närvarande med vår kropp?

Så hur kan jag bli mer närvarande med min kropp kanske du frågar?

Ett första steg är just att stanna upp, slut dina ögon om det känns ok.  Sätt dig eller lägg dig, ner och börja ta några lugna, djupa andetag, in genom näsan, och ut genom näsan.

Bli medveten om ditt andetag, se om du kan följa andetaget in genom näsan och ut genom näsan. Kan du lägga märke till vad som händer i kroppen? Lägg en hand på bröstkorgen och en hand på magen, strax ovanför naveln. Hur känns det att hålla händerna mot kroppen?

Sedan säger du till dig själv, tyst eller högt;

– Tack kroppen för att du finns där för mig, tack för att du försöker visa mig vägen och inte ger upp, trots alla bedömningar jag lägger på dig, trots alla år jag inte stannat upp och lyssnat på dig. Jag är ledsen att jag inte förstått vad du vill säga mig, men nu är jag här, villig att lyssna, villig att lära mig förstå dig. Kan du visa mig vägen framåt på ett sätt som jag förstår och som är mer behagligt för oss båda?

Detta är ett exempel på ett första steg, det betyder inte att allt löser sig efter en gång eller att du förstår direkt vad kroppen egentligen säger dig. Men vi behöver börja någonstans om vi vill bli vän med vår kropp igen, om vi vill börja förstå dess signaler och få ökad medvetenhet och kunna göra val som främjar vår hälsa, vårt välmående och kan öppna upp för nya möjligheter att komma in i vårt liv.

Underbara du, testa gärna övningen ovan, varför inte ta dig tiden varje dag, en kort liten stund och se om du kan vara i tillåtandet till allt som dyker upp i ditt medvetande.

Se om det är möjligt släppa alla förväntningar och bara vara i flödet en stund, släpp taget, släpp kontrollen och tillåt dig att ta emot dig själv och din kropp precis som du är.

Så vad mer kan bli möjligt nu för dig och din kropp som du kanske inte trodde var möjligt innan?

 

Med kärlek och omtanke 

/Mia

by Mia Mia Inga kommentarer

Kan du se ljuset i mörkret?

 

Ibland blir saker och ting inte som vi tänkt oss, vi har en plan och sedan blir allt helt fel, som om någon drar undan mattan under dina fötter, öppnar upp ett stort svart hål som du ramlar rakt ner i och där nere på botten så fastnar dina fötter i sankmark så desto mer du försöker kravla dig upp och ur, desto längre ned sjunker du… Det kanske känns som hela livet är skit och alla varför kommer upp…

Varför jag, varför händer det här mig, jag orkar inte, jag vill inte, jag tycker inte om det här och paniken blir värre och värre, hjärtat slår fortare, andningen sitter uppe i halsgropen, du spänner varje liten muskel i hela kroppen och det smärtar från insidan och ut.

 

Det blir som en tsunami av ångest som virvlar upp och du kanske bara gråter, skriker eller blir apatisk. Du försöker hitta lösningar men ser bara mer problem och det blir liksom tilt i hjärnkontoret. Du kan inte längre sova om nätterna, du oroar dig för allt, ser bara problem och har ångest över allt du gjort fel, ja det känns som man bara är ett enda stort fel. Hur man än försöker vrida och vända på sig så och få kontroll på situationen så glider du djupare och djupare ner. Du döma dig själv så hårt… Helst av allt vill du dra täcket över huvudet somna om och när du vaknar är allt bra, lätt och härligt.  Du kanske tänker ord som: – Varför klarar alla andra det och inte jag? – jag är misslyckad, dålig värdelös, vad är det för fel på mig?

 

Många av er känna säkert igen er i delar av detta eller kanske mycket. Lider man av ångest, oro, depression, utmattning, hjärnstress är detta ganska vanligt. Och även om du inte lider av något av detta så kan ända marken under dig rasa och för en stund allt kännas hopplöst.

 

Många säga att det kallas livet, saker händer som rubbar hela vår värld, skakar om oss och får oss att falla, ibland en bit, ibland längst ned i avgrunden. Orken tryter, du behöver kanske vila men hjärnan har fått fnatt och det är som en karusell av tankar som bara snurrar runt, runt, och du vet inte vart du ska börja, allt är bara ett enda stort kaos.

När man mår som sämst är det inte alltid lätt att se möjligheter, man ser bara problem, och katastrofer överallt och man tror att man aldrig ska ta sig ur det.

 

Men även detta komma gå över, inte över en natt men med små steg i taget. När vi stannar upp, andas och börjar ställa frågor ur ett helt annat perspektiv. En fråga som är otroligt dynamisk är:

– Vad är rätt med det här som jag inte förstår?

Det handlar inte om att söka ett svar, det handlar om att få medvetenhet om vad det egentligen är som händer och se möjligheter där vi annars bara ser problem. Om vi fokuserar på vad som är fel, kommer vi bara se fel, men om vi istället frågar oss vad är det som är rätt med detta så kan vi få en ökad medvetenhet som kan hjälpa oss öppna upp för nya möjligheter att skapa något annat, något som är bättre för oss och som leder oss framåt istället för i cirklar eller bakåt.

En annan fråga kan vara:

– Vad är rätt med mig som jag inte förstår?

Om vi säger allt som är fel med oss kommer vi bara hitta fel, men tänk om du är så mycket bättre än vad du tror och tänk om det finns så mycket rätt med dig som du inte har varit villig att veta om och erkänna för dig själv?

 

Så tänk om det är dags att vara snällare mot dig själv än du varit tidigare? Jag vet att det inte alltid är lätt, jag vet att det är så lätt att gå in i bedömning om vad som är rätt eller fel, bra eller dåligt, men tänk om våra problem kan vara möjligheter i förklädnad?

 

En annan fråga som jag oxå finner så bra är:

-Vad handlar det här om egentligen? Vad vet jag om det här som jag inte varit villig att veta, som om jag var villig, skulle kunna förändra allt med lätthet?

Och avslutningsvis en fantastisk fråga som är så bra att ha tillhands när det känns som inget annat fungerar:

– Universum, snälla visa mig något vackert idag!

Ibland behövs det inte mycket för att vi ska finna vårt hopp igen, ge oss den där lilla extra gnistan av energi för att fortsätta framåt trots allt vi varit med om, trots all hinder och motstånd vi haft på vår väg . Och ha vetskap om att även detta kommer gå över…. Det är stormen före lugnet, mörkret som faller innan ljuset kommer upp igen…

 

Och snälla ge aldrig upp, du är så mycket starkare än du tror, låt ingen annan låta dig tro något annat, du är fantastisk, kraftfulll och värdefull. Ibland slinter vi på vår väg, den är inte spikrak, vi faller, vi reser på oss ibland fort, ibland sakta och vi blir starkare än någonsin.

 

 

Med kärlek till er alla

/ Mia Erlandsson

by Mia Mia Inga kommentarer

Att göra medvetna val

 

 

Varje dag gör vi val som påverkas oss på kort sikt men även på lång sikt. Varje val vi gör skapar vår framtid oavsett om vi är medvetna om det eller inte.

Vad betyder det då att göra medvetna val och hur kan vi göra val som hjälper oss istället för stjälper oss?

Varje dag i mitt jobb träffar jag på människor som brottas med stress, oro, smärta och problem med kroppen och sinnet av olika slag. De flesta vet sedan innan att de behöver göra andra val för att stärka och balansera sin kropp och må bättre men trots det är det ofta svårt att komma igång med en förändring där tid, pengar och ork är något av de svar som ofta kommer när vi kommer in på det här med livsstilsförändringar av olika slag.

 

När det gäller tid så är det inget som kommer serverat på silverfat, utan tid är något vi får ta oss och välja.  Därför kan det vara bra att se över sina dagar och hur man spenderar dessa. Jag vet av egen erfarenhet att det är lätt att komma hem efter jobbet och lägga sig i soffan framför Tvn och ta det som en avslappning då man ofta är för trött för att göra något, jag behöver bara vila en stund  i soffan eller sätta mig fram för datorn eller med telefonen och bläddra igenom FB, Instagram, Aftonbladet mm. Sedan har det plötsligt gått flera timmar och det är dags att lägga sig. Hjärnan behöver varva ned inte utsättas för ännu mer intryck från t.ex. TV eller FB eller Instagram.

 

Jag läste precis i en bok av Dr Rangan Chatterjee (Hälsobalansen: 4 nycklar till ett friskare liv) om en studie som gjorts 2014 att vi kollar vår mobil ca 220 gånger per dag och ca 3 timmar och 16 min i tid. En studie från USA visade att en genomsnittlig användare nuddar telefonen 2617 ggr per dag!!!

Studier visar att människor ägnar 40 % av sin taltid åt att informera andra om sina egna subjektiva upplevelser. Man tror att detta sätter fart på nervbanorna som är kopplade till belöning och aktiverar hjärnans beroendesystem.

 

När jag sitter med mina klienter börjar vi ofta gå igenom hur dagarna ser ut, vad gör du på din lediga tid och oftast kan  vi se att det faktiskt finns tid för en stunds återhämtning/avslappning, träning, stretching mm. sedan görs det ett aktivt val att lägga in tid för detta, om det så är 15  minuter  per dag, något alla har tid med.  Efter ett tag börjar de ofta se detta som en naturlig del av sin vardag, inte ett måste utan för att de vill och mår bra av det och det finns även tid att lägga in längre stunder under dagen och de märker oxå att stressen minskar, energin ökar, de känna sig piggare, gladare, oron minskar och tankarna som snurrar blir färre.

 

Det här ett ett exempel på medveten val, val de gör som deras framtida jag kommer tacka dem för, man mår bättre, orkar mer, får mer glädje och ökar sitt fokus och sin koncentration.

 

Vi pratar oxå ofta om hur det ser ut med kosten, då detta ofta blir lidande när vi inte mår bra, man orkar inte laga bra näringsrik mat och kroppen kanske är så dåligt ställd att den har svårt att ta upp den näring som kommer in och den normala utslaggningsprocessen fungerar inte som den ska. Ofta har många inflammationer i kroppen och immunförsvaret fungera inte som det ska.

Därför är det viktig att se till helhet och de val vi gör, och ställa sig frågor för att öppna upp sin medvetenhet om vad det är just min kropp behöver för att må bra, för innerst inne vet vi så mycket mer och kroppen talar till oss hela tiden men ofta lyssnar vi inte förrän det gått alltför långt så vi blir tvinga att lyssna och göra nya val som gagnar vår kropp och som får oss att må bra.

 

Så vilka val kan du göra idag som ditt framtida jag kommer tacka dig för?

 

Önskar er alla en underbar helg

/ Mia Erlandsson, Coach, Hälsovägledare, Friskvårdskonsulent, Mindfulnessinstruktör

 

by Mia Mia Inga kommentarer

Kicka igång hösten med MIANDI

 

Hej alla underbara

Nu är sommaren förbi och hösten är här.

Vilka planer har du gjort upp för att din höst ska bli så härlig som möjligt?

Hösten brukar ofta förknippas med att många människor mår lite sämre, blir lite deppigare och nere när det blir mörkare ute på morgon och kväll och regnet och kylan börjar ta starkare grepp.

Så vilka val kan du göra idag för pigga upp dig själv och skapa gladare, lättare tankar för dig och din kropp?

 

Det är så lätt att hamna i det tunga när vi väl börjat vandra den vägen, tankarna snurrar, kroppen känns tröttare och vi tappar energi, fokus och koncentration. Här gäller det att mota Olle i grind så vi inte hamnar i en ond spiral av negativa mönster som får oss att må dåligt och vi kanske tapar lusten och glädjen som vi en gång haft. Vi oroar oss lätt för det som ska komma och kanske ångrar det som varit och önskar att saker och ting såg annorlunda ut.

 

Våra tankar skapar vår verklighet, så när vi fastnar i loopen av negativa tankemönster så kan det ibland kännas nästan omöjligt att komma ur den, att skapa något annat mer positivt för oss.

 

Men jag lovar det finns där, det går att förändra och skapa mer av det som gynnar oss och vår hälsa, på olika sätt. Kan jag förändra det så kan du förändra det oxå.

 

Det jag erbjuder på MIANDI är olika sätt för dig att skapa nya mönster i ditt liv. Kanske du vill vidareutbilda dig och går en kurs i Massage hos mig?

Just nu finns det 2 möjligheter att utbilda dig inom Regndroppstekniken (regndroppsmassage) Jag har en kurs här i Oskarshamn den 23 september: https://miandi.se/kurser/kurs-i-regndroppsmassage-oskarshamn/

och en kurs på Öland den 14 oktober: https://miandi.se/kurser/kurs-i-regndroppsmassage-pa-oland/

 

Under hela september månad erbjuder jag Regndroppsmassage behandlingar till 15 % rabatt du kan boka din behandling här: www.miandi.se

Eller kanske du vill gå en kurs i Access Bars®, minska ditt negativa tankemönster och skapa mer i ditt liv och lära dig denna dynamiska behandling, då har du möjlighet den 28 oktober:

https://miandi.se/kurser/kurs-i-access-bars-2/

September månad är World Suicide Prevention Month och detta uppmärksammas över hem världen på olika sätt. varje år dör över 800 000 människor i självmord varav största delen är 15-29 åringar.

Den 20 september har jag Access Bars Free Clinic och erbjuder då gratis Access Bars behandlingar för dem som vill koma och testa detta och se vilket bidrag det kan vara för deras liv. Läs mer om Access Bars och denna Free Clinic som jag har i FB eventet här: https://www.facebook.com/events/725069774495540/

 

Det är även fler kurser och föreläsningar på gång i höst som snart kommer ut på hemsidan och på FB så håll utkik!

Önskar er alla en fortsatt fin vecka

Varma hälsingar

Mia Erlandsson

www.miandi.se

 

 

 

 

 

 

 

Top